top of page

Katarakt

Göz İçİ Mercek

Göz içi merceklerin tipleri var mıdır? Hangi mercek tercih edilmelidir?

​

Göz içi merceklerin farklı materyal ve tasarımda çeÅŸitleri olmakla beraber temel olarak  iÅŸlevsel anlamda ; tek fokuslu, çok fokuslu ve astigmatizmanın da düzeltilebildiÄŸi tipleri vardır. Bunlardan hangisinin uygun olduÄŸu,  göz doktoru tarafından kiÅŸinin yaşı, göz bulguları, sosyal konumu gibi özellikleri deÄŸerlendirilerek belirlenir.

​

Ameliyat sonrasında küçük numaralarda uzak veya yakın gözlük gerekebilmektedir. Çok fokuslu lensler ile uzak ve yakında gözlüksüz görme hedeflense de çoÄŸu kez beklenti tam olarak saÄŸlanamamaktadır. 

Katarakt Bİlgİlendİrme

Göz merceÄŸi, gözün içinde, renkli iris tabakasının arkasında yer alan ve uyum (akomodasyon) özellikleri sayesinde farklı mesafelerde görmemizi saÄŸlayan ÅŸeffaf bir yapıdır. Hücre diziliminin saÄŸladığı özel yapısı ve kapsül dediÄŸimiz dış kılıfının seçici su ve iyon geçirgenliÄŸi nedeniyle ÅŸeffaflığını korur.

​

Göz merceÄŸinin iÅŸlevi nedir?

​

Işığı kırarak retinada odaklanmasını ve deÄŸiÅŸik mesafelerde net görmeyi saÄŸlamak (akomodasyon) temel iÅŸlevleridir.

Uyum (akomodasyon) iÅŸlevi, göz merceÄŸini yüzük ÅŸeklinde çepeçevre saran  kas dokusu ve bu dokunun göz merceÄŸi ile baÄŸlantısını saÄŸlayan çok ince iplikçikler yardımı ile gerçekleÅŸir. Mercek yakın objelere fiksasyon yapıldığında ÅŸiÅŸkinleÅŸerek kırıcılığını arttırır, uzak görüÅŸ sırasında ise gevÅŸeyerek kırma gücünü azaltır. Böylece uzak ve yakındaki objelerden göze ulaÅŸan ışınların kırılarak retina üzerinde odaklanmasını saÄŸlar. 

​

Katarakt nedir?

​

DoÄŸumsal veya sonradan kazanılan nedenlerden dolayı göz merceÄŸinin ÅŸeffaflığını yitirmesine katarak adı verilir. Göz içine yeterince ışık girmesini engelleyeceÄŸinden görme  kataraktın yoÄŸunluÄŸu ile paralel azalma gösterir.

​

Kataraktların türleri nelerdir?

​

  1. DoÄŸumsal (Konjenital) ve GeliÅŸimsel kataraktlar

  2. Yaşlanmaya bağlı gelişen Senil Kataraktlar

  3. Sistemik bir hastalığa (diabet,..) veya ilaç kullanımına (kortizon,..) baÄŸlı Patolojik Kataraktlar

  4. Göz hastalığı (üveit,)  ile baÄŸlantılı oluÅŸan Komplike Kataraktlar

  5. Fiziksel etkiler (delici/ künt travmalar, elektrik, yüksek ısı, radyasyon) ile oluÅŸan Travmatik Kataraktlar

 

Kataraktın tedavisi nasıl yapılır?

​

Kataraktın tedavisi cerrahidir. Işık geçirgenliÄŸi azalmış opaklaÅŸmış mercek temizlenerek yerine yapay göz içi merceÄŸi yerleÅŸtirilir.

Katarakt Bilgilendirme
Goz Ici Mercek
Katarakt Amelİyati

Katarakt ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?

​

 KiÅŸinin görmesi günlük yaÅŸantısını sürdürmesini engelleyecek düzeyde azalmış veya yaÅŸam kalitesi bozulmuÅŸsa ameliyat yapılma zamanı gelmiÅŸ demektir.

​

Katarakt ameliyatı nasıl yapılır? Ameliyat sonrası dönemde hastayı zorluklar bekler mi?

​

Ameliyat mikrocerrahi yöntemi ile, mikroskop altında ve özel cerrahi aletler kullanılarak yapılır. Günümüzde en fazla tercih edilen yöntem, fakoemülsifikasyon cerrahisidir. Bu yöntemde kullanılan fakoemülsifikasyon cihazları ultrasonik veya lazer enerjisi ile çalışır. Göz içine saydam kornea tabakasında oluÅŸturulan 2-2,5 m’ ince tünelden girilerek göz merceÄŸinin ön kapsülünde 5-6 mmlik bir pencere açılır. Bu açıklıktan fakoemülsifikasyon cihazının özel tasarlanmış ucu kullanılarak mercek içi biyolojik materyal sıvılaÅŸtırılır ve sonra emilerek temizlenir. Kalan zar kese içine yine küçük kesiden katlanarak suni göz içi merceÄŸi yerleÅŸtirilir.

​

Daha sonra bu küçük açıklık dikiÅŸ konulmadan sıvı ile yara bölgesi ÅŸiÅŸirilerek kapatılır. Birkaç saat göz kapalı olarak dinlendirildikten sonra özel koruyucu ÅŸeffaf kapamalar ile hasta evine gönderilebilir. Tedavisi damlaların belirli aralıklarla kullanılması ve göz doktorunun belirleyeceÄŸi süreler içinde kontrolleri ile devam eder, yaklaşık 3 hasta içinde sonlandırılır.

​

Katarakt ameliyatının riskleri var mıdır?

​

Her ameliyat gibi katarakt ameliyatının da belirli riskleri vardır. Olası sorunlar dikkate alınarak, gerektiÄŸinde, uygun koÅŸullarda ve yeterli bilgilendirme ile katarak ameliyatı yapıldığında baÅŸarı oranı çok yüksek, risk oranı ise oldukça düÅŸüktür. 

Katarakt Ameliyati

Göztepe BaÄŸdat Cad. Ergun Apartmanı No:244/10 (Göztepe parkı yanı) Kadıköy/İstanbul

Sitedeki tüm yazılar bilgilendirme amaçlı olup teÅŸhis ve tedavi amacı gütmemektedir.

© 2018 Tomris Åžengör. Her hakkı saklıdır.

bottom of page