Kontakt Lens
Kontakt Lens Bİlgİlendİrme
Kontakt lensler hakkında bilmeniz gerekenler nelerdir?
​
İnsan gözü, tabiatın en güzel ödüllerinden bir tanesidir; dünyaya açılan pencere; insan vücuduna tutulan bir aynadır. Kontakt lensler ise bu kıymetli organ ile uyumlu olduÄŸunda, görmeyi kaliteli kılan, optik, estetik ve tedavi amaçlı olarak kullanılabilen ileri teknoloji ürünü geçici protezlerdir. Göz yüzeyinde yer aldıklarından saatler, günler boyunca gözün özellikli ve deÄŸerli dokuları ile sürekli temas halindedirler. Bu yakın iliÅŸki bir çok olumsuz etkileÅŸimi de beraberinde getirebilmektedir.
​
İnsan vücudu kendisini dış etkilerden koruyacak savunma sistemleri ile donatılmıştır. Kontakt lensler doktorların önerdiÄŸi kurallar dışında uygulandığında bu sistemler tarafından yabancı cisim olarak algılanıp allerjik bir cevabı tetikleyebildikleri gibi uygun olmayan lensin uygun olmayan koÅŸullarda kullanılması da bazı direnç noktalarının çözülmesine ve gözün enfeksiyon riski ile karşılaÅŸmasına neden olabilmektedir.
YaÅŸam boyu kontakt lensler ile saÄŸlıklı ve baÅŸarılı bir birliktelik için tıbbın bilgi birikimi ile oluÅŸan ve hukukun desteÄŸi ile güçlenen temel kurallara uyulması gerekmektedir.
​
Her hasta kendine özgü özelliklere sahip olduÄŸu gibi her kontakt lensin de farklı özellikleri mevcuttur.
​
Temel özelliklerden bir tanesi kontakt lensin iç yüz eÄŸimidirve o kiÅŸinin kornea tabakasının eÄŸimi ile uyumlu olmalıdır. Aksi takdirde lensin hareketi istenenden az veya fazla olabilir. EÄŸer az ise, sıkı uygulamaya baÄŸlı dokunun nefes alamamasına; fazla ise aşırı hareket nedeniyle yüzey dokularda sürtünmeye baÄŸlı zedelenmeye sebep olur ki her ikisi de göz yüzeyinde olumsuz deÄŸiÅŸikliklere yol açabilir hatta mikropların korneaya yerleÅŸerek ülser oluÅŸturmasına zemin hazırlayabilir.
​
BaÅŸka bir deÄŸiÅŸken kontakt lensin yapıldığı materyaldirve her materyal de oksijen geçirgenliÄŸi, su tutuculuÄŸu, yüzey kirlenmesi anlamında farklılıklar gösterir. Göz yüzey dokularının yaÅŸamını devam ettirebilmesi için nefes alması yani yeterince oksijene ulaÅŸabilmesi gereklidir. Oksijen geçirgenliÄŸi yetersiz olan veya uzun süre kullanıldığı için soluk alabileceÄŸi boÅŸluklar kirlilik nedeniyle tıkanan kontakt lensler koruyucu hücrelerin ölümüne ve gözün savunma sisteminin yıkılmasına neden olurlar. Böyle bir ortamda istenmeyen mikropların yerleÅŸip göz saÄŸlığını ciddi riske sokan ülserleri oluÅŸturması mümkündür.
Kontakt Lens Muayene
Kontakt lenslerin muayene ve uygulaması göz hekimi tarafından yapılmalıdır.
​
Bu kurallardan ilk ve en önemlisi, kontakt lenslerin doktor muayenesi ve denetimi altında kullanılmasının gerekliliÄŸidir. Göz doktorları, insan gözünün tüm özelliklerini deÄŸerlendirmek üzere uzun ve donanımlı bir eÄŸitimden geçerler. Gözün optik sorunlarının yanında bunlara eÅŸlik edebilecek göz tansiyonu, göz merceÄŸinin saydamlığını yitirmesi (katarakt), aÄŸ tabakaya ait hastalıklar (retina incelmesi veya yırtığı, dekolman, sarı nokta hastalıkları) veya göze yansıyan beyin ve vücuda ait yaÅŸamsal öneme sahip sorunlar gibi çok çeÅŸitli alanlarda bilgi birikimine sahip bulunmaktadırlar. Dolayısı ile kontakt lens muayene ve uygulaması için göz hekimine baÅŸvuran bir kiÅŸi bütün bu bilgi süzgecinden geçme ve kontakt lens uygulaması yanında göz saÄŸlığını koruma ÅŸansını da yakalayabilmektedir.
​
Ayrıca kontakt lens muayenesi baÅŸlı başına özellikli bir uygulama hatta tıbbın özgün bir sanat dalıdır. Bu nedenle kontakt lens muayene ve uygulanması, bu iÅŸlem için hazırlanmış özel bir ortamda ve konuyu en iyi bilen kiÅŸiler olan doktorlar eliyle güvenli bir ÅŸekilde yapılmalıdır.
Kontakt lens muayenesinde önemli basamaklar nelerdir?
​
• Kontakt lens uygulamasının baÅŸlangıcında doktor tarafından tam bir göz muayenesi yapılır;
• Daha sonra göze en uygun kontakt lens seçilir,
• Yine doktor gözetiminde göze uygulanır,
• Göz üzerindeki duruÅŸu, hareketi gibi teknik kontrolü yapılır,
• Takma, çıkarma ve temizleme ile ilgili bilgiler verildikten sonra reçetelendirilir.
EÄŸitim kontakt lens uygulamasının da vazgeçilmezidir.
​
Kontakt lens kullanıcısının lensini iyi tanıması, takma-çıkarma ÅŸeklini göz doktorunun denetiminde tam öÄŸrenmesi ve kontakt lens bakım sistemleri konusunda yeterince bilgilendirilmesi son derece önemlidir. Çünkü hastalar muayene ve uygulama iÅŸleminden sonra lensleri ile baÅŸbaÅŸa kalacaklar ve bilinçsizce yapacakları bir hata göz saÄŸlıklarını ciddi riske sokabilecektir. Dolayısı ile kontakt lensin doÄŸru seçilmesi ve doÄŸru uygulanması kadar kullanıcının kendi özel yaÅŸamı içinde lensini nasıl kullanacağı konusunda doÄŸru bilgilendirilmesi de aynı ölçüde önemlidir.
​
Yeterli bilgi birikiminin oluÅŸabilmesi için, kontakt lens kullanıcısının kendisine ayrılan kaliteli bir süre içinde takma-çıkarma çalışması, kullanım kuralları, temizlik sistemleri konusunda titiz bir eÄŸitimden geçmesi gereklidir.
​
Kontakt lensler doktor muayenesi sonrası reçete ile temin edilmelidir.
​
Reçetesiz olarak temin edilen lensler, doktorun bilgi süzgecinden geçmedikleri için uygun lens seçimi, uygulama, hasta eÄŸitimi ve kontrol basamaklarında çok önemli eksiklikler içermektedir.
​
Türk Oftalmoloji DerneÄŸinin(TOD) katkıları ile hazırlanan kontakt lens reçetelerinde renkli lensler dahil tüm lenslerin doktor tarafından belirtilen teknik ve kullanım özelliklerini bulabilmek mümkündür.
​
Elimizin altındaki bu reçeteler, göz saÄŸlığımızı korumamıza yardım eden tıbbi ve hukuki belgelerdir ve tıpkı diÄŸer ilaç reçeteleri gibi doktorumuzun önerilerini bulabileceÄŸimiz bir kaynaktır.
Kontakt Lens Kullanimi
Kontakt Lenslerin temizliği nasıl yapılmalıdır?
​
Ellerin ve kontakt lens kaplarının temizliÄŸi çok büyük öneme sahiptir.
​
Lenslere dokunmadan evvel ellerin dikkatlice yıkanması; lens kaplarının her gün sabunlu suyla yıkanıp açık havada kurutulması ve yıpranmaya baÄŸlı oluÅŸabilecek çatlakların mikropların yerleÅŸmesine uygun ortam hazırlaması riski nedeniyle ayda bir de yenilenmesi gerekir.
​
DiÄŸer taraftan çeÅŸme suları ve havuz suları çok dirençli, amip türü mikroplar ile doludur ve kontakt lensin doktor önerisi dışında kullanımı; lensler ile havuza, saunaya girilmesi, duÅŸ alınması durumunda gözde kendisine uygun ortam bulup yerleÅŸmesi ve tedaviye dirençli enfeksiyon oluÅŸturması günümüzde biz göz hekimlerinin belki de en büyük korkusudur.
​
Kontakt lens kullanımı, doktor tarafından düzenli olarak denetlenmelidir.
​
Kontakt lensler gözlüklerden farklı olarak göz ile dinamik iliÅŸki içindedirler. Göz yüzeyine ulaÅŸan oksijen miktarında azalma veya mekanik etkileri ile baÄŸlantılı olarak uzun dönemde göz sinirlerinin iletim özelliklerini deÄŸiÅŸtirerek duyarsızlığa neden olurlar. Bu yüzden kontakt lens kullanan kiÅŸiler gözlerinde ortaya çıkabilecek sorunları hemen fark edemeyebilir ve sonuçta teÅŸhis ve tedavide gecikme olabilir. Bu nedenle kontakt lens kullanıcılarının hiçbir ÅŸikayetleri olmasa dahi, oluÅŸabilecek deÄŸiÅŸikliklerin yakalanabileceÄŸi bir zaman aralığında (ortalama 6 ay) doktorlarına baÅŸvurmaları gereklidir.
​
Böylece göz doktorları, kiÅŸinin fark edemediÄŸi ve potansiyel risk taşıyan deÄŸiÅŸiklikleri yakalama ÅŸansına ulaÅŸtıkları gibi kontakt lens kullanıcısının kullanım hatalarını da saptayıp zamanında uyarma görevini de yapabilirler.
​
Kullanma sıklığı ve gözde kalma süresi doktor tarafından belirlenmeli; titizlikle uygulanmalıdır.
​
En sık rastlanan hatalardan bir tanesi lenslerin önerilen süreler içinde deÄŸiÅŸtirilmemesi ve aynı gün içinde istenenden daha uzun süre kullanılmasıdır. Kontakt lensler sürekli olarak gözyaşı ve göz dokuları yanında dış ortamdaki toz, ısı ve hava deÄŸiÅŸimi gibi faktörler ile temas halindedirler. Bu nedenle zaman içinde gözyaşına ait bazı maddelerin (protein, musin gibi) ve kiÅŸinin yaÅŸadığı ortama ait tozların birikimi sonucu lens yüzeyi adeta bir tabaka ile kaplanır, su oranı deÄŸiÅŸir, bunun sonucunda lensin oksijen geçirgenliÄŸi deÄŸiÅŸtiÄŸi gibi görsel baÅŸarısı da olumsuz yönde etkilenir. Bütün bunlar lensin ayda bir deÄŸiÅŸilmesi ile aşılabilecek iken basit bir ihmal veya masrafı azaltma çabası ile aynı lensin önerilenden uzun süre kullanılması sonucu enfeksiyon ve allerjiye davetiye çıkarılmakta ve göz saÄŸlığı riske sokulabilmektedir. Günümüzde sıklıkla tercih edilen uygulama ÅŸekli günlük kullanım/aylık deÄŸiÅŸim ÅŸeklindedir. Ayrıca günlük kullan_at ÅŸeklinde sık deÄŸiÅŸimprogramları,temizleme solüsyonlarına ihtiyaç duyulmaması ve yukarıda sözü edilen birikimlerin oluÅŸması için yeterli zamanın bulunmaması anlamında yarar getirebilir.
Kontakt Lensle Uyuma
Kontakt Lensle uyuma ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir?
​
Lensler ile uyuyup uyuyamayacağınızı doktorunuzdan öÄŸrenmelisiniz.
​
Bir diÄŸer önemli hata doktor önerisi olmadan veya doktorun aksi uyarısına raÄŸmen kontakt lensler ile uyunmasıdır. Gündüz gözler açık iken kornea ihtiyacı olan oksijeni kolaylıkla havadan temin edebilmektedir. Uykuda gözler kapalı iken oksijen basıncı düÅŸmekle beraber normal koÅŸullarda göz dokuları azalan fakat uykuda yavaÅŸlayan metabolizması için yeterli olan bu oksijen seviyesinde yaÅŸamsal fonksiyonlarını devam ettirebilmektedirler. Fakat kontakt lensler kornea ile atmosferik oksijen arasında mekanik bir engel oluÅŸtururlar ve yapıldıkları materyalin gaz geçirgenliÄŸi ile paralel olarak göz yüzey dokularına yeterince oksijenin ulaÅŸmasını engelleyebilirler. Hele ki gözler kapalı iken bu sorunun büyüyeceÄŸi açıktır.
​
Son yıllarda geliÅŸen teknoloji ile paralel olarak üretilen yüksek oksijen geçirgenliÄŸine sahip lensler ile bu sorun büyük ölçüde aşılmış, uykuda gözde kalabilen özel lensler üretilmiÅŸtir. Fakat yapılan bilimsel çalışmaların ışığında sadece oksijen geçirgenliÄŸinin yeterli olmadığı aynı zamanda kontakt lensin oluÅŸturduÄŸu mekanik travmanın da göz saÄŸlığı yönünden önemli olduÄŸu anlaşılmıştır. Ayrıca her gözün oksijensizlik gibi streslere kendine özgü bir tolerans sınırının olduÄŸu ve bu nedenle doktorun kiÅŸiye özgü olan bu farklılığı dikkate alarak karar verdiÄŸi unutulmamalıdır.
​
GörüldüÄŸü gibi kontakt lense kullanımı doktorun yönettiÄŸi, herbiri bilimsel temelere dayanan kurallar zinciridir ve saÄŸlıklı bir kontakt lens uygulaması için ne doktordan ne de bilimsel gerçeklerden vazgeçilemez.
​
DiÄŸer taraftan kanunlar önünde göz saÄŸlığını koruma görev ve yetkisi de göz hekimlerine verilmiÅŸtir, baÅŸka hiçbir meslek grubu tarafından icra edilemez . 5193 sayılı kanun ve ilgili yönetmelikte kontakt lenslerin sadece doktor tarafından uygulanabileceÄŸi ve ancak doktorun yazacağı reçete ile temin edilebileceÄŸi açık bir ÅŸekilde ifade edilmiÅŸ, aksi bir uygulamanın kanun önünde suç teÅŸkil ettiÄŸi ve cezalandırılacağı bildirilmiÅŸtir(1).
​
Bu kurallar dışında temin edilen lensler, doktorun bilgi süzgecinden geçmedikleri için uygun lens seçimi, uygulama, hasta eÄŸitimi ve kontrol basamaklarında çok önemli eksikler içermekte ve bunu yapanlar için hukuki ve vicdani yükümlülükler getirmektedir.
​
(1) 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun YönetmeliÄŸi; 6. Bölüm, Madde 25b:
Optisyenlik müessesesinde reçetesiz her türlü kontakt lens satılması ve her türlü kontakt lens uygulaması, lens uygulaması ile ilgili alet bulundurulması yasaktır.
Kontakt Lens ve Makyaj
Lens kullananlar makyaj yapabilir mi?
​
Bu noktada en önemli kuralın lensi taktıktan sonra makyajın yapılması ve lensi çıkardıktan sonra makyajın silinmesidir. Makyaj göz dışına gözyaşına bulaÅŸmayacak ÅŸekilde yapılmalı ve çok tozlu olmayan farlar, rimeller, kalemler kullanılmalıdır. Göz içine kalem çekildiÄŸinde göz yaşıyla sürekli temasta olan o bölgeden gözyaşına boya maddelerinin geçtiÄŸi görülür. O partiküller gözdeki lense bulaşır. Bu durum gözün yaÄŸlı bir camın arkasından bakıyormuÅŸ gibi görmesine neden olacağından lensin görme kalitesini bozar. Aynı zamanda göze buluÅŸan mikrop oranını artırarak, gözün rahatsızlanmasına sebep olabilir.
Kontakt Lens ve Kozmetİk
Kozmetik amaçla takılan renkli kontakt lenslerin kullanımına iliÅŸkin dikkat edilmesi gereken noktalar var mıdır?
En önemli kural renkli kontakt lensin doktor muayenesi sonrası doktor tarafından verilmesi gerekliliÄŸidir. Renkli lenslerin kozmetik bir ürün olarak görülmemesi, renkli lenslerde de diÄŸer lens tiplerinde olduÄŸu gibi göz doktorunun muayene ve denetimi esastır. Doktor renkli kontakt lensi kiÅŸiye özgü planlar. KiÅŸi kontakt lensi kullanmaya baÅŸlandıktan sonra da belirli aralıklarla, en az 6 ayda bir kontrole gitmelidir. Doktor kiÅŸi için göze en uygun kalınlık ve yapıda olan lensi belirleyeceÄŸinden, kontrol tarihleri arasında muhakkak doktor tarafından planlanan bu kontakt lens kullanılmalıdır.
​
Renkli kontakt lenslerin özel bir kullanım ÅŸekli var mıdır? Varsa nereden öÄŸrenilir?
​
Renkli kontakt lenslerin kullanım özellikleri de yine göz doktorundan öÄŸrenilip koÅŸulsuz uygulanmalıdır. ÖrneÄŸin ayda bir deÄŸiÅŸtirilmesi gereken renkli lensin bu ÅŸartını bilmeden kullanan kiÅŸi, ciddi göz hastalıkları yaÅŸayabilir. Bu sebeple, kiÅŸinin kendine yeni bir görünüm yaratmak için tercih ettiÄŸi renkli lenslerin, büyük bir tehlike haline gelmemesi adına kurallar dahilinde kullanılması önemlidir.
​
Önemli olan diÄŸer bir husus ise temizliktir. Temizlik olmaksızın bir lensin kullanımı düÅŸünülemez. Eller yıkanacak öyle takılacak, eller yıkanacak öyle çıkarılacak. Bu döngü hiçbir ÅŸekilde kırılmayacak. Aynı zamanda lenslerin muhafaza edildiÄŸi lens kaplarının temizliÄŸine de dikkat edilmelidir. Belli aralıklarla lens kapları deÄŸiÅŸtirilmeli, göze lens takıldıktan sonra lens kabının içindeki sıvı dökülerek yıkanmalı ve ters çevrilerek kurumaya bırakılmalı, içine toz girmemeli ve kuru ortamda tekrar lens solüsyonu konarak temizlik iÅŸlemlerine devam edilmelidir.
Farkli Göz Hastalarinda Kontakt Lens Kullanimi
Kontakt lenslerin kullanım alanları nelerdir?
​
Kontakt lensler görme bozukluklarının düzeltilmesi, göz yüzey hastalıklarının tedavisi ve göz rengini deÄŸiÅŸtirilmesi veya mevcut bir görüntü bozukluÄŸunun giderilmesi amaçlarıyla kullanılırlar.
​
Görme bozukluklarının düzeltilmesi:
​
Görme bozukluklarının düzeltilmesine yönelik kullanımda kontakt lenslerin gözlüklere göre önemli avantajları mevcuttur. Aslında günümüzde kırma kusurlarının düzeltilmesinde en fazla kullanılan optik araç gözlüklerdir. Bununla beraber gözlüklerin gözden belli bir mesafede yerleÅŸmeleri nedeniyle özellikle yüksek numaralarda görüntü boyut ve ÅŸekil deÄŸiÅŸiklikleri yaratmaları, görme alanını kısıtlamaları ve kozmetik olarak olumsuz etki yaratmaları önemli dezavantajlarıdır. Kontakt lensler ile ise cisimler gerçek boyutlarında algılanır, gözlük camlarına göre daha kaliteli bir görme elde edilir. Ayrıca kontakt lens kullanmak dış görüntüde avantaj olabileceÄŸi gibi spor gibi aktivitelerde zorunluluk haline gelebilir. DiÄŸer bir deyiÅŸle kontakt lensler birçok kiÅŸi için özgüven ve özgürlük anlamını taşır.
​
Göz yüzey hastalıklarının tedavisi:
​
Göz yüzey hastalıklarının tedavisi için kullanımında temel amaç kornea yüzeyinde örtücü bir tabaka oluÅŸturarak yüzey dokularının iyileÅŸmesini kolaylaÅŸtırmak, aÄŸrı duyusunu azaltarak iyileÅŸme döneminde yaÅŸam kalitesini arttırmaktır. Bu amaçla oksijen geçirgenliÄŸi çok yüksek yumuÅŸak kontakt lensler ve daha sınırlı olarak geniÅŸ çaplı gaz geçirgen materyalden üretilen skleral kontakt lensler kullanılabilir.
Göz renginn deÄŸiÅŸtirilmesi veya mevcut bir görüntü bozukluÄŸunun giderilmesi:
​
Göz renginin deÄŸiÅŸtirilerek daha etkileyici ve güzel görünmek veya göz yapısında dış görüntüde rahatsızlık yaratan deÄŸiÅŸiklikleri gizlenmek amaçlarına yönelik olarak renkli kontakt lensler kullanılabilir. Bu lensler göz fizyolojisi ile uyumlu ileri teknoloji ürünü özgün kontakt lenslerdir. Bilinmesi gereken önemli bir konu bu lenslerin de kullanımda diÄŸer kontakt lens tipleri gibi göz doktorunun reçetesi ile alınması ve temizlik baÅŸta olmak üzere uygulama kurallarına tam uyumun zorunlu olduÄŸudur.
​
Kontakt lens ölçü deÄŸiÅŸkenleri var mıdır? Bu deÄŸiÅŸkenlerin KL uygulamasındaki önemi nelerdir?
​
Kontakt lens uygulamasında; *EÄŸrilik yarıçapı, *Lens çapı, *Kırıcılık, *Lensin merkez kalılığı, *Oksijen geçirgenliÄŸi, temel parametrelerdir.
Lens tasarımları ve parametreleri, her hasta için, o hastanın özelliklerine ve özel ÅŸartlarına göre ayrı ayrı deÄŸerlendirelerek seçileceÄŸinden, kontakt lens seçimi ve uygulaması ancak bu iÅŸte uzman bir göz hekiminin yapacağı ciddi bir uygulamadır. Uygulamadaki en ufak hata göz kaybına uzanabilecek sonuçlara yol açar.
Kontakt Lens Çeşİtlerİ
Ne tür kontakt lens tipleri vardır?
​
Kontakt lensler çeÅŸitli amaçlara hizmet etmek adına farklı materyal ve tasarımlarda ve farklı ölçülerde üretilmiÅŸlerdir.
​
Yapıldıkları maddenin özelliklerine göre KL tipleri 3 ana baÅŸlıkta deÄŸerlendirilebilir:
​
1- Sert lensler
2- YumuÅŸak lensler
3- Hibrid (sert ve yumuşak materyallerin birlikte kullanıldığı) lensler
​
Sert kontakt lensler:
​
Polimetil metakrilat (PMMA) materyalinden yapılmış olup eÄŸilip bükülmeye dirençlidirler. Sert yapıları nedeniyle astigmatizma baÅŸta olmak üzere çoÄŸu kırma kusurunun düzeltilmesinde baÅŸarılı olurlar. Keratokonus ve düzensiz kornea ön yüzey astigmatizmaları en fazla yararlı oldukları alanlardır.
Görme kalitesi yüksek olmakla beraber sert yapıları nedeniyle fazla hissedildiklerinden daha az tercih edilirler.
​
YumuÅŸak kontakt lensler :
YumuÅŸak kontakt lensler ilk olarak hidroksi etil metakrilat (HEMA) denen bir materyalden üretilmiÅŸlerdir. Su tutucu özellikleri nedeniyle”hidrojel” adı verilen bu lensler kullanım kolaylığından dolayı geniÅŸ kitleler tarafından kullanılma ÅŸansını yakalamıştır. Hidrojel materyalin iki fazı vardır. 1. Su fazı, 2. Polimer fazı. Kornea için gerekli oksijen, su fazından geçmektedir.
​
Zaman içinde lensin polimer fazına silikon eklenerek “silikon hidrojel” lensler ortaya çıkmıştır. Bu ÅŸekilde oksijen artık sadece su fazından deÄŸil, polimer fazından da geçmeye baÅŸlamış ve korneanın oksijen ile beslenmesi çok daha yüksek oranda saÄŸlanır olmuÅŸtur. Yüksek oksijen geçirgenliÄŸi ve göz yüzeyi fizyolojisi ile uyumu nedeniyle silikon hidrojel lensler giderek daha artan sıklıkta kullanılmaktadırlar.
​
YumuÅŸak lenslerin kullanım rahatlığına karşılık kolay kirlenirler, fiziksel ve kimyasal etkilerle bozulabilirler, kornea problemleri oluÅŸtuÄŸunda klinik bulguların maskelenmesine yol açabilirler, allerji, enfeksiyon türü problemlere yol açabilirler. Bu nedenle lens materyali ve diÄŸer parametrelerinin seçiminde göz hekiminin reçetesine mutlaka uyulması ve doktor kontrolünde kullanılması büyük önem taşır.
Hibrid kontakt lensler:
​
YumuÅŸak kontakt lens materyalinin rahatlığı ile sert lens materyalinin görme baÅŸarısı biraraya getirimeye çalışılır. Bu amaçla altta yumuÅŸak, üstte sert kontakt lens uygulanır (üstüste lens sistemi) veya bu iki materyal üretim aÅŸamasında birbiri ile baÄŸlantılı olarak yapılır.
​
Optik amaçlı kullanımda tasarım özelliklerine göre KLtipleri de 3 ana baÅŸlıkta toplanabilir:
​
1- Sferik lensler: Astigmat düzeltmesi olmayan miyop veya hipermetrop gözlerde kullanılırlar sert veya yumuÅŸak materyalden üretilebilirler.
​
2- Torik lensler: Astigmat düzeltmeye gerek duyulan gözlerde tercih edilir. Sert torik KL’ler mevcut olmakla beraber kullanım kolaylığı ve denge sistemlerinin etkinliÄŸi nedeniyle çoÄŸunlukla yumuÅŸak torik KL’ler kullanılmaktadır.
​
YumuÅŸak torik KL’lerde dengeleme sistemleri üretici firmalara göre lens kenar kalınlıklarında ve tasarımında yapılan deÄŸiÅŸikliklerle farklılıklar gösterir. Bu nedenle hangi sistemin daha baÅŸarılı olduÄŸunu belirlemek amacıyla kontakt lenslerin mutlaka denenmesi ve kiÅŸisel farklılıklardan doÄŸan sapmaların dikkatle yorumlanması gerekir.
3- Çok fokuslu lensler: YaÅŸlanmaya baÄŸlı yakın görme bozukluklarında kullanılırlar. Tasarımda farklı kırma özelliklerine sahip içiçe halkalar ÅŸeklinde deÄŸiÅŸiklikleri yaratılarak aynı lens üzerinde uzak ve yakın görme için uygun alanlar oluÅŸturulur.
​
Yakına bakışta göz bebeÄŸinin küçülmesi ile merkezdeki yakın bölüm ile görme, uzaÄŸa bakışta ise göz bebeÄŸinin büyümesi ile daha dışarıdaki halkada yer alan uzak bölüm ile görmenin saÄŸlanması temel düÅŸüncesine dayanır. Bu uyum her zaman tam istendiÄŸi gibi oluÅŸamadığından baÅŸarı ÅŸansı düÅŸük olabilir. Fakat dikkatli bir uygulama ile tatmin edici düzeyde görme saÄŸlanabilir.