top of page
Sorular
COVID- 19 Pandemİ Dönemİnde Kontakt Lens Kullanımı Zararlı mıdır? Gözlük Tercİh Edİlmelİ mİdİr?

Kontakt lens kullanımının gözlükten daha riskli olduğu tespit edilmedi.

Fakat aşağıdaki genel kurallara uyum çok önemli:

1- Su ve sabunla eller sık olarak yıkanmalı,

2- Kontakt lens kapları kişiye ait olmalı ve temizliğine özen gösterilmeli,

3- Tercihen kullan-at şeklinde lens kullanımına geçilmeli, gözlük ile dönüşümlü kullanılmalı,

4- Olası semptomu olan hasta KL kullanımını bırakmalı ve doktora başvurmalı,

5- Kontakt lensler göz doktoru kontrolünde takılmalı ve düzenli kontrolleri yapılmalıdır

Göz Cerrahİsİ
Katarakt Cerrahisi

Ne zaman katarakt ameliyatı olmalıyım? 

Katarakt nedeniyle görme kalitenizdeki bozulma yaşam kalitenizi olumsuz etkilediğinde ameliyat zamanı gelmiş demektir. Katarakt zamanla ilerleme göstereceği için sorunlarınız giderek daha da artacaktır. O nedenle genel sağlık durumunuzun iyi olduğu, sosyal anlamda kendinizi iyi hissettiğiniz en uygun zamanda ameliyatınız gerçekleştirilebilir. 

 

Ameliyat işlemi ne kadar sürer? 

 

Ameliyatın kendi süresi yaklaşık 20 dakikadır; bununla beraber ameliyat öncesi sedasyon (sakinleştirme) süreci ve teknik hazırlık ile sonrasındaki dinlenme süreci dikkate alındığında yatağınıza dönüş süreniz yaklaşık 1 saat, hastaneden çıkış süreniz ise ameliyat bitiminden itibaren yaklaşık 2 saat kadar olacaktır. 

Ameliyat nasıl yapılacak, bir şey hissedecek miyim? 

 

Ameliyatınız lokal anestezi ile uyuşturularak ve genellikle sedasyon eşliğinde gerçekleşir. Sedasyon işlemi anestezi ekibinin kontrolünde damar içi sakinleştirici ilaç verilerek yapılır. Hasta konuşulanları duyabilir, kısa ve öz sorulara cevap verebilir fakat ağrı ve endişe yaşamaz, keyifli bir uykuya dalar. İşlem bittiğinde ise yaşanan işlemin heyecanını ve sıkıntı veren detayını hatırlamaz. 

Diğer taraftan ameliyat konusunda aşırı kaygılı hastalarda veya ameliyatın seyrini etkileyebilecek sağlık sorunlarının varlığında genel anestezi altında işlem yapılabilir. 

 

Göz içine konulacak lensin özellikleri nasıl olacak? Bu lens daha sonra değişecek mi? 

 

Göz içine konan lens sizin gözünüze en uygun numara ve özellikte seçilir. Kısa ve uzun dönem sonuçları dikkate alınarak optik özellikleri doktorunuz tarafında detaylı bir şekilde anlatılır, tercih ortak karar ile belirlenir. 

Göz içine yerleştirilen lens, çok önemli bir sorun olmazsa tüm ömür gözde kalır, değiştirilmez 

İşlerim çok yoğun; Ne zaman çalışmaya başlayabilirim? 

Ameliyattan sonra göz bebeği büyük ve henüz göz içi dokular cerrahi girişimin etkisi altında olduğu için 1 günlük dinlenme gereklidir. Daha sonra tercihen ev ortamında çalışmalara başlanabilir. Kişi önemli bir sorun yaşanmadığı takdirde 1 hafta sonra normal iş temposuna geri dönebilir. 

 

Ne zaman banyo yapabilirim? 

Mikrop kapmasını önlemek amacıyla ilk 1 hafta göz hiç su ile temas etmemelidir. Daha sonra dikkatli bir şekilde, ılık su ile ve fazla ovuşturma yapmadan banyo yapmaya izin verilir. 

Ne kadar süre sonra seyahat edebilirim? Uçağa ne zaman binebilirim? 

Ameliyat sonrası ilk kontrol yapıldıktan 1 hafta sonra seyahate çıkılabilir, uçağa binilebilirsiniz 

Spor aktivitelerine ne zaman başlayabilirim? 

İlk 1 haftadan sonra yürüyüş, plates gibi spor aktivitelerine başlanabilir fakat daha ağır sporlarda 1 aylık süreci geçirmek emniyetli olur.

Göz Muayenesİ:

Göz muayenesi hangi sıklıkta yapılmalıdır?

Çocuklarda gözün gelişimi ve değişimi hızlı olduğu için ilk 6 ay içinde doğumsal ve erken bebeklik dönemi sorunlarını erken yakalamak amacıyla  göz muayenesi yapılmalıdır. Daha sonra 2 yaşında ve onu takip eden yaşlarda mümkünsel her yıl gelişimsel değişiklikleri saptamaya yönelik düzenli muayeneler yapılmalıdır.

Erişkin yaş grubunda, özellikle 20-40 yaş arasında göz bulguları daha az değişkenlik göstereceğinden 2-3 yılda bir rutin göz muayeneleri yaptırmak yararlı olur. 40 yaşından sonraki dönemde ise yakın görme yeteneğinin yaşla birlikte giderek azalması, ayrıca göz tansiyonu, katarakt, retina hastalıkları gibi sorunların artan oranda ortaya çıkabilmesi nedeniyle 1 veya en fazla 2 yıllık aralıklar ile muayene yapılması önerilir.

Diğer taraftan hangi yaşa olursa olsun göze ait acil belirti ve bulgular ortaya çıkarsa hemen vakit geçirilmeden göz doktoruna başvurulmalıdır.

Gözde Acİl Durumlar

Doktora hemen ulaşmayı gerektiren belirti ve bulgular nelerdir?

Ani görme kaybı, göz önünde çeşitli boyutta ve şekilde cisimciklerin uçuşması, kurum yağar gibi çok sayıda noktacıkların belirmesi, gölgelenme şeklinde görme alanında daralmaların oluşması retina yırtık, tabakalar arası ayrılma ve damar sorunlarını; 

Şiddetli ağrı, eşlik eden bulantı, kusma ani göz tansiyonu yükselmesini, gözde şiddetli batma, yaşarma saydam tabaka (kornea)’da hasarlanma veya yabancı cisim varlığını; 

Kızarma, çapaklanma, şişme gözün ön yüzeyini kaplayan zar tabaka (konjonktiva)’nın mikrobik ve allerjik hastalıklarını; 

Gözde ağrı, kızarma, bulanık görme, göz içi iltihaplanma ile seyreden ve çoğu kez vücuda ait bir hastalık ile birliktelik gösteren üveit başlığı altındaki hastalıkları;

Göz kapaklarında düşme, çift görme, gözlerde kaymanın ortaya çıkması nörolojik bir hastalığın varlığını düşündürmesi nedeniyle önem taşır ve vakit geçirilmeden göz doktoruna ulaşmayı gerektirir.

bottom of page